MKB-bedrijven geven de duurste kerstpakketten

By manager | Kerstpakketten Blog

dec 18

MKB-bedrijven geven de duurste kerstpakketten. Werknemers gezondheidszorg krijgen kleinste kerstpakket

duurste kerstpakketten 2015 onderzoek

Onderzoek Tintelingen onder 1.000 bedrijven

Ondernemers in het mkb zijn het gulst als het gaat om kerstpakketten. Bedrijven tot 250 medewerkers investeren hier zo’n 48 euro in, tegen 28 euro bij grotere bedrijven. Tintelingen,
een van Nederland’s grootste aanbieders van kerstgeschenken-op-maat signaleert een aantal opmerkelijke ontwikkelingen en trends naar aanleiding van een onderzoek onder 1.000 klanten van het bedrijf.

De belangrijkste uitkomsten op een rij:

. Midden- en kleinbedrijf (mkb) guller met kerstpakket dan grote bedrijven
. Medewerkers gezondheidszorg krijgen de kleinste kerstpakketten
. Banken, accountants en verzekeraars ontvangen de duurste pakketten
. Cadeaukaarten onaantrekkelijk om te geven, maar aantrekkelijk om te krijgen

Kleine ondernemer guller met kerstpakket

Het onderzoek toont aan dat er bij bedrijven tot 250 medewerkers meer wordt geïnvesteerd in het kerstpakket, zo’n 48 euro. Een heel ander plaatje dan bij bedrijven vanaf 250 medewerkers waar gemiddeld 28 euro wordt besteed aan het eindejaarsgeschenk. Dat scheelt zo’n 20 euro. Patrick Moreu, managing director bij Tintelingen licht toe: “Werknemers die hopen op een duur kerstpakket, moeten een baan zoeken bij een mkb-bedrijf. De kleinere ondernemer geeft namelijk meer uit aan het pakket dan grotere bedrijven. Dit valt onder meer te verklaren door het verschil in inkoopkracht tussen mkb’ers en grotere ondernemingen. Bovendien wordt een duurder kerstpakket voor meer werknemers al snel een grote kostenpost”. Volgens Tintelingen speelt ook de persoonlijkere relatie tussen werknemers en de baas een rol bij kleinere bedrijven.

Werknemers gezondheidszorg boeten in

Tintelingen heeft onderzocht hoeveel er aan een kerstpakket wordt uitgegeven per branche. “De gezondheidszorg komt er het minst goed van af. Met een waarde van 28,87 euro krijgen werknemers in de zorg het goedkoopste pakket van alle onderzochte branches. Behalve hoge bonussen mogen medewerkers in de financiële sector rekenen op de duurste kerspakketten met een waarde van 71,30 euro. Dit houdt duidelijk verband met de hoogte van de lonen in deze sectoren: hoe meer je verdient hoe duurder het kerstpakket”, aldus Patrick Moreu.

Cadeaukaarten populair

Steeds meer medewerkers kiezen voor een cadeaukaart van een bekende winkelketen, ondanks de onzekerheid in de retail sector en bekende winkelketens die het niet redden. Ook cadeaukaarten voor webshops zijn een populaire keuze. Volgens Moreu “vinden werkgevers het geven van een cadeaukaart onaantrekkelijk, want het is bijna hetzelfde als het geven van een envelop met geld. Zij kiezen daarom voor een eigen keuze kerstpakket met opties zoals bijvoorbeeld Rituals producten, een etentje buiten de deur, een donatie aan Vluchtelingenwerk en enkele cadeaukaarten”.

Over Tintelingen

Tintelingen is aanbieder van eigen keuze kerstpakketten, bestaat dit jaar 12,5 jaar en heeft al meer dan 2,5 miljoen kerstpakketten verzorgd. Tintelingen biedt bedrijven een webshop aan waarin de medewerker een kerstgeschenk kan uitzoeken. Het assortiment bestaat uit meerdere keuzeconcepten waaronder producten, belevenissen, cadeaukaarten voor bekende (web)winkels en goede doelen. Tintelingen heeft 15 personen in dienst en levert jaarlijks begin december honderdduizenden kerstgeschenken.